![]() |
With crayfish and cucumber
No, there were no banana flowers in Souadou’s kitchen in central Dakar, where Hektor Maille prepared this legendary secret agent-beef delicacy one memorable evening. But bananas do grow in Senegal (especially in the tropical Casamance), and if banana flowers were to be found in the kitchen, Maille would have probably prepared them in the fashion described below. Of course, that’s pure speculation, but doesn’t that belong a bit to the lore of secret agents? In any case, with its tinglingly fresh fragrance, the salad is a good prelude to «Boeuf Maille», which has a deep and lingering essence.
1 Banana flower weighing 400 or 500 g
Juice of 1 lemon or lime (for preparing the sour water)
1 pinch salt (for the sour water)
3 tablespoons lime juice
2 tablespoons fish sauce
2 tablespoons olive oil
1 or 2 teaspoons sugar
1 fresh, red chily, de-seeded and sliced into hair-fine strips
100 g crayfish tails, washed and cooked
1 half cucumber (250 g), de-seeded and finely sliced
1 or 2 big onions, finely sliced
3 tablespoons fresh Horapa basil
This salad can be varied in many ways. One can, for example, add pieces of raw mango to it, or tomato pieces, palmseeds (tiyo), zuccini, grapefruit, papaya, pepperoni etc. Instead of crayfish, Jacob-mussels or chicken breast can be used. The lime-fish sauce can be substituted with a vinaigrette or an Italian sauce. Peppermint works very well as a substitute for Thai basil. In addition, the salad can be decorated with crushed peanuts or freshly roasted sesame seeds.
![]() |
More about the travel adventure of Secret Agent Hektor Maille:
The whole menu, Agent Hektor Maille cooked one memorable evening in central Dakar for the guests of the the beautiful Lady Souadou:
Das Rezept für den Bananenblütensalat hat bereits zum zweiten Mal zu vollem Erfolg bei den werten Mitessenden geführt. Die Frische, das sanft Knackige und die ebenso «sanfte» Exotik der Blüten dürften dafür Grund sein. Man kann den Salat bestens vorbereiten, indem man alle Zutaten kleinschneidet und in Schälchen bereithält. So machens Fernsehköche ja auch (wobei sie wahrscheinlich die Schneidearbeit einem Assistenten überlassen). Auch die Blütenbätter lassen sich gut über eine Stunde im Zitronenwasser aufbewahren. Im Rezept könnte man eventuell noch anfügen, dass die Fruchtknoten, die wie Mini-Bananen aussehen, zwischen den Blütenblättern nicht in den Salat gehören. Nicht jeder liest den Link zur genaueren Vorbereitung der Blüten. Einen Bananjupe à la Josephine Baker muss man übrigens nicht tragen, damit das Salätchen schön knackig wird…
Bananjamin (Benjamin) Herzog, Journalist BR, Basel (Juni 2009).
First Publication: 1-2-2009
Modifications: 23-1-2011, 18-6-2011, 13-11-2011, 12-12-2011